Informatie over REACH

10-01-2022

Vanaf 4 januari 2022 geldt ook in ons land de REACH restrictie voor tatoeage en pmu inkten. Het is van belang te realiseren dat dit dus niet enkel de tatoeage branche raakt, maar ook die van de permanente make-up en medische tatoeages. Denk hierbij aan getatoeëerde wenkbrauwen, tepelreconstructie en het tatoeëren van de hoofdhuid om kaalheid te verbergen. Dit alles valt onder het aanbrengen van tatoeages.

De NBTK is voorstander van veilige inkt, maar ook van een levenslang kwaliteitsproduct. Met de REACH conforme inkten zijn beiden niet te garanderen.

Uitstel groen en blauw
De producenten (grotendeels gevestigd buiten de EU) zijn de REACH pas recent als serieus probleem gaan zien. Hierdoor is veel ontwikkel- en productietijd verloren gegaan, maar ook de reactietijd naar de ECHA toe (met betrekking tot het toepassen van de REACH op onze branche en de inhoud daarvan) is niet benut. Wel hebben producenten aan kunnen tonen dat er momenteel geen vervangers zijn voor de pigmenten Blue 15 en Green 7. Hier hebben ze dan ook uitstel op gekregen t/m 4 jan 2023.

Alle oude inkt weg
In feite is alle inkt die niet voldoet aan de REACH-verordening, en dus voldoet aan de vereisten voor ingrediënten, etikettering en verpakking, geen tatoeage inkt meer en dus verboden. Er gaat een prijsstijging komen van voor REACH conforme inkten van soms wel 100%.

Omdat door artiesten soms gewerkt wordt aan grote stukken (rug, been of arm vol) hadden veel artiesten hun agenda enorm vol om de deadline van 4 januari 2022 te kunnen halen met oude inkten. Zo voorkom je kleur- en kwaliteitsverschil en/of -verlies. Deze projecten zijn nu nog altijd niet afgerond, vanwege de corona maatregelen (sluiting om 17.00 uur en nu de lockdown). En het wás al een race tegen de klok. De NBTK heeft verzocht om uitstel van de handhaving, dit is echter niet ingewilligd door Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Goed checken
Voor artiesten is het belangrijk dat zij bij aankoop van inkt checken of de (liefst Europese, of met een Europees depot) leverancier (desgevraagd) aangeeft dat dit REACH compliant inkt is, of het etiket klopt en ook de MSDS opvraagt van elke kleur inkt en merk bij de leverancier. Het NVWA heeft een korte checklist gemaakt, waarmee de etikettering gecontroleerd kan worden. Op het etiket moet in het Nederlands of Engels staat: ‘mengsel voor gebruik in tatoeages of permanente make-up’, de informatie op het etiket is duidelijk zichtbaar, gemakkelijk leesbaar en onuitwisbaar. Ook dient op het etiket te staan of het product nikkel of chroom (VI) bevat en als dat zo is dat dit een allergische reactie kan veroorzaken.

De MSDS dien je (digitaal) in je shop aanwezig te hebben en desgevraagd aan de klant mee te kunnen geven.

In combinatie met de nieuwe hygiënenorm (NEN 17169) dien je ook een zogenaamd inktpaspoort aan je klant mee te geven én hem/haar het etiket van je inktfles te laten lezen. 

De inkten die we voorheen kennen kunnen we dus niet meer gebruiken om te tatoeëren! Ook niet de blauwe en groene inkt. Hierover bestaat onduidelijkheid, vanwege een uitstel voor de pigmenten blue 15 en green 7. Deze pigmenten mogen nog een jaar gebruikt worden, maar de (andere) bestanddelen in de oude inkten zullen niet meer voldoen aan de REACH verordening. 

Niet leverbaar
Voor artiesten is het op dit moment moeilijk om aan REACH conforme inkten te komen. Op het moment van schrijven zijn enkel zwart, wit en schaduwtinten beperkt beschikbaar, de kleuren inkten zijn nog niet geleverd door de producenten. Als deze wel geleverd zullen worden, verwachten we een run hierop en zullen ook deze inkten snel uitverkocht zijn.

De handhavende instantie in Nederland is de NVWA. Zij kunnen bij een controle een sample nemen van de inkten en deze laten keuren. De GGD zal in principe niet handhaven op het gebied van de inkten en kan dus ook geen uitspraken doen over een eventueel uitstel op handhaving. Wél kan de GGD de NVWA erop attenderen dat er naar haar mening met niet conforme inkten gewerkt wordt.
Of de NVWA inkten gaat controleren bij leveranciers of artiesten is ons niet bekend.

De REACH verordening valt ook samen met de NEN-17169 waar de tatoeage, permanente make up en medische tattooartiesten aan moet voldoen vanaf 1 januari 2022.

Dit brengt ook wat aantal veranderingen met zich mee, houdt dit in de gaten!

De NBTK staat voor het verbinden van de volledige branche en is inmiddels in alle lagen van onze branche verweven. Samen staan we sterk en hoe meer leden hoe krachtiger we zijn. De branche heeft het jaren gered als vrije vogels, maar we zien nu ook dat als we nu niet nog meer de handen in één slaan, er niks meer over blijft.

Voor verdieping met betrekking tot REACH en de ECHA verwijst het NBTK naar het document ‘Uitleg REACH’ op haar website.

Disclaimer: Aan dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden. Dit is geschreven naar de huidige stand van de (ons bekende) wetenschap. Op dit artikel rust auteursrecht, verveelvoudiging is toegestaan met naamsvermelding (NBTK).

REACH uitleg 10-01-2022Download

Related Articles

Brief aan ministerie

22-01-2021 Onderstaande brief is verzonden naar het Ministerie van Algemene Zaken, Ministerie van Financiën, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het RIVM, het NVWA en…

NBTK in Den Haag

01-11-2021 Binnenkort volgt onze volgende ledenupdate per e-mail, maar deze update willen we jullie niet onthouden. Afgelopen week is ons bestuur naar Den Haag afgereisd…

Solverwp- WordPress Theme and Plugin