WCTP: World Congress of Tattoo and Pigments research

20-09-2021

Afgelopen week vond de vijfde editie van het WCTP plaats: het World Congress of Tattoo and Pigment research. Ook het NBTK was daar vertegenwoordigd. Tijdens dit congres zijn allerlei onderwerpen besproken, waaronder uiteraard de REACH verordening, complicaties bij tatoeages en wetenschappelijke onderzoeken met betrekking tot tatoeëren. Over de REACH hieronder meer. We hebben contact gelegd en onderhouden over de hele wereld, met andere tattoo associations, wetenschappers, doktoren en de overheid.

Dr. S.A.S. van der Bent
Het WCTP werd georganiseerd door dr. S.A.S. Van der Bent en het RIVM. Van der Bent is de oprichter van de tattoopoli in Leiden, van waaruit hij patiënten uit het hele land behandeld met huidproblemen bij tatoeages zoals allergische reacties, infecties en auto-immuun huidziekten. Voor ons al tatoeëerders een mooie aanwinst! Heb je een klant met een (ongebruikelijk) reactie op een tatoeage, neem dan vooral contact op met de tattopoli! Meer informatie hierover vind je op https://tattoopoli.nl.

REACH
REACH verordening komt eraan het mogelijke probleem met diverse pigmenten en hulpstoffen komt steeds dichterbij. Tijdens de WCTP bleek maar weer eens hoe belangrijk het is om ons, als totale branche, te verenigen. Net als ons geven veel tattoo associations aan dat we samen moeten werken, willen we de pigmenten Blue 15:3 en Green 7 nog kunnen gebruiken na 4 januari 2023. 

Petitie
De petitie van https://www.safethepigments.com/ wordt momenteel behandeld bij de Europese Commissie en we hopen allemaal dat dit een positief resultaat gaat brengen. Je kunt de petitie nog altijd ondertekenen.

Als ‘Save the Pigments’ geen wijziging in de REACH tot gevolg gaat hebben, zijn bepaalde momenteel gebruikte hulpstoffen vanaf 04-01-2022 niet meer bruikbaar en pigmenten Blue 15:3 en Green 7 vanaf 04-01-2023 niet meer. Voor Blue 15:3 is momenteel nog geen alternatief bekend, dit kan dus enorme gevolgen hebben voor onze branche.

Daarnaast is er in 2020 een richtlijn NEN-EN 17169:2020 tot stand gekomen tussen de diverse landen, aangesloten bij de EU, zij hebben geprobeerd hiermee de regels per land meer gelijk te trekken, een Europese standaard. De EN richtlijnen zijn te downloaden op www.nen.nl al is dit nog niet erg zinvol, omdat we af moeten wachten hoe de overheid deze richtlijn wil interpreteren en welke onderdelen voor ons van toepassing zullen zijn en welke niet (ze gaan de richtlijn hoogstwaarschijnlijk niet integraal overnemen). De overheid neemt ons mee in haar consultatierondes.Heb je vragen over een van deze onderwerpen of andere problemen/vraagstukken waar we je mee kunnen helpen, neem contact op. Waar mogelijk, helpen we je verder. Want: Samen staan we sterk!

Related Articles

Brief aan ministerie

22-01-2021 Onderstaande brief is verzonden naar het Ministerie van Algemene Zaken, Ministerie van Financiën, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het RIVM, het NVWA en…

NBTK in Den Haag

01-11-2021 Binnenkort volgt onze volgende ledenupdate per e-mail, maar deze update willen we jullie niet onthouden. Afgelopen week is ons bestuur naar Den Haag afgereisd…

Solverwp- WordPress Theme and Plugin