NEN-EN 17169

NEN norm 17169:2020

Sinds 1 januari 2022 is in Nederland de Europese norm NEN-EN 17169:2020 van kracht

Wat is de NEN en waarom?

Deze hygiene norm is ontwikkeld om over de gehele Europese Unie dezelfde maatstaf te hanteren voor wat betreft studio inrichting, hygiene, materiaalvereisten en werkprotocollen.

Tot nu toe had elk land haar eigen wetgeving en manier van controle op deze wetgeving. Dit is nu dus veranderd sinds de komst van de Europese norm. Dit brengt behalve een veiligere manier van werken nog meer voordelen met zich mee, namelijk dat je er van uit kunt gaan dat je als klant binnen de EU overal volgens dezelfde richtlijnen getatoeëerd kunt worden en als artiest overal in de EU kunt werken zonder dat je je druk hoeft te maken over hoe het in dat land geregeld is en wat voor regels daar dan van kracht zijn.

Veranderd er eigenlijk wel wat ?

Uiteraard zijn een aantal wijzigingen in deze Europese norm wennen voor artiesten, in veel gevallen dien je wat wijzigingen door te voeren in je shop qua bouw en inrichting, materialen die je gebruikt en documentatie. Zo zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de oude RIVM/LCHV richtlijn dat je verplicht bent met toestemmingsformulieren te werken (dit was voorheen een advies/pro tip) en inktpaspoorten te verstrekken aan iedere klant.

Verder zijn onder andere het gebruik van steriele inktcups, manier van afvalverwerking, aanduiding behandelruimte/schoonmaakruimte/wachtruimte en no-touch kranen voor handhygiene een eis geworden. Ook dienen je flessen met verdunning voor inkten steriel te zijn vanuit de fabrikant. Als alternatief hierop mag je ook steriel water voor injectie gebruiken, echter deze dienen echter wel in mono-dosis verpakt te zijn (dus per klant een nieuwe flacon en geen grote flessen).

Overige eisen uit de norm zijn bijvoorbeeld etikettering van je knijp/spoel/sprayflessen, het elke week steriliseren of weggooien van deze flessen, wijzigingen qua aftercare methoden en het desinfecteren van je spoelbeker (voor het spoelen van je naald tussen kleuren) voorafgaand aan de behandeling.

Je kunt de volledige NEN-EN 17169:2020 nalezen op de site van het RIVM:

https://www.rivm.nl/hygienerichtlijnen/EU-norm-tatoeeren

Hier vind je een interessante FAQ over de NEN 17169:2020 Norm

Solverwp- WordPress Theme and Plugin