Piercing Informatie
Binnen de NBTK willen wij ook de piercingbranche een platform geven. Op deze pagina vind je een breed aanbod aan informatie met betrekking tot professionaliteit, veiligheid, materialen, risico’s, nazorg en waar je op moet letten als piercer zijnde.
Wij werken nauw samen met de APP Benelux om deze informatie begrijpelijk te brengen richting de piercingbranche.
De APP Benelux – voluit de Association of Professional Piercers voor België, Nederland en Luxemburg – is een internationale, non-profit organisatie gericht op gezondheid en veiligheid binnen de body piercing industrie. Geleid door een vrijwillig gekozen bestuur is de APP Benelux toegewijd om veilig body piercen te promoten door actuele informatie te verspreiden aan professionele piercers, gezondheidswerkers, wetgevers, gezondheids- en veiligheidsorganisaties en het grote publiek evenals het promoten van veilige werkwijzen door middel van educatie voor body piercers. https://www.appbenelux.org
Materialen:
Alle piercings dienen standaard geplaatst te worden met een steriel sieraad dat voldoet aan de wettelijke eisen voor initiële piercing sieraden volgens bijlage XVII van de Europese REACH verordening. Zorg er ook voor dat je bij de inkoop van je sieraden certificaten krijgt die bevestigen dat sieraden conform zijn (SGS/Mill-certificaten). Voorbeelden van goede materialen voor piercings zijn:
- Titanium, implanteerbaar conform ASTM-F136, ASTM-F1295, ISO 5832-3 of ASTM-F67
- Niobium
- Goud (14 karaat of 18 karaat, massief, nikkel en cadmiumvrij, dus géén gold plated)
- Platinum
- Glas (Fused quartz glas, loodvrij borosilicaat of soda-lime glas)
Pas op met roest vast staal of chirurgisch staal en gebruik sieraden van deze materialen niet in verse piercings. Deze materialen bevatten vaak veel nikkel en zijn niet gemaakt om langdurig in het lichaam gedragen te worden. Roest vast staal dat geschikt is voor verse piercings voldoet aan de ASTM-F138 norm. Dit materiaal wordt volgens strakke richtlijnen gemaakt en de kwaliteit wordt constant gecontroleerd. Dit materiaal is hierdoor duurder dus wanneer een leverancier kiest om dit materiaal te gebruiken dan zal deze dat zeker als zodanig aanprijzen. Bij rvs en chirurgisch staal weet je in ieder geval zeker dat het niet aan de ASTM-F138 norm voldoet.
Plaats nooit piercings met een sieraad dat een coating heeft zoals PVD-coating, gold plated, vermeil gold, etc. Deze coating kan kapotgaan en losraken en zo de wond irriteren. Ook zijn de materialen die onder die coating zitten vaak niet veilig en schadelijke stoffen kunnen door die coating heen lekken. Een veilig alternatief is om titanium te anodiseren, dit kan vaak gedaan worden door de leverancier of je kunt dit zelf faciliteren met de juiste middelen binnen je studio.
Plaatsing:
Kies de juiste maat sieraden bij een verse piercing en houdt er rekening mee dat er de eerste weken na het piercing zwelling optreedt. Kies daarom voor een sieraad met extra lengte bij het piercen. Houd 1 tot 1,5mm extra lengte aan bij reguliere piercings, en minimaal 4mm bij tong piercings.
Kies de juiste vorm van het sieraad. Een recht staafje zet weinig druk op het weefsel en zorgt voor zo min mogelijk wrijving tijdens het genezen. Dit is daarom voor veel piercings een goede eerste keus. Nadat de piercing genezen is kan er veilig een nauw aansluitend ringetje in de piercing gedragen worden. Echter kunnen sommige piercings goed met andere sieraden dan een staafje gepiercet worden. Houdt er wel rekening mee dat een ring meer beweegt tijdens het genezen en dat de diameter van de ring flink groter moet zijn om ruimte aan de te verwachte zwelling te bieden.
Kijk ook altijd goed naar de anatomie van je klant, en wees eerlijk indien je twijfelt of een bepaalde piercing geschikt is bij de desbetreffende klant. Niet elke piercing kan anatomisch gezien gezet worden bij iedereen. Er moet voldoende weefsel zijn om te piercen en het sieraad mag geen druk op de piercing of achterliggend weefsel geven. Wordt er te weinig weefsel gepiercet dan is de kans groot dat deze gaat uitgroeien. Zet het sieraad druk op het weefsel dan zorgt dit voor bultjes, ingroeien, uitgroeien en allerlei andere complicaties. Heeft een klant niet de juiste anatomie, stel dan andere opties voor.
Schroefdraad en afwerking:
Piercing sieraden moeten spiegelglad zijn gepolijst. Micro krasjes kunnen makkelijk bacteriën herbergen en kunnen de piercing irriteren. Hoe gladder het sieraad, hoe makkelijker het geneest. Kies daarom voor sieraden die hand gepolijst zijn en pas tijdens het piercen op dat eventuele gereedschappen geen krassen op het oppervlakte maken. Het gedeelte van het sieraad dat tijdens de genezing door het weefsel gaat of kan gaan moet buiten glad ook uit 1 stuk bestaan. Kiertjes van een scharnier of iets dergelijks kunnen makkelijk bacteriën herbergen en irritatie veroorzaken.
Kies voor sieraden met intern schroefdraad of threadless sieraden. Bij sieraden met intern schroefdraad zit het schroefdraad in het staafje, threadless heeft in plaats van schroefdraad een push fit systeem dat het eindstukje op zijn plek houdt. Bij beide systemen is de buitenkant van het staafje glad en wordt het bij het invoeren van het sieraad na het piercen geen extra schade aan het weefsel gebracht.
Sieraden met extern schroefdraad geven wel extra schade en kunnen het beste vermeden worden. Dit schroefdraad werkt als een rasp bij het inbrengen van een sieraad en zorgt voor een langere genezing, meer zwelling, meer kans op complicaties en meer ongemak voor de klant tijdens het zetten. Er zijn ook geen leveranciers die sieraden met extern schroefdraad maken van bovengenoemde veilige materialen/certificering.
Piercingpistolen:
Maak geen gebruik van piercing pistolen (guns), deze kunnen niet gesteriliseerd worden en zijn dus een bron van bacteriën en virussen. Tevens is het sieraad dat hierin gaat vaak van slechte kwaliteit en geeft deze vorm van piercen overbodig trauma aan de huid, gezien een oorbel sieraad een bot voorwerp is dat met brute kracht erdoor gedrukt wordt. Daarom is de voorkeur altijd om dit te piercen met behulp van een piercingnaald en goedgekeurde, steriele materialen.
Piercings die je nooit dient te zetten:
Als professional wil je het beste voor je klant, en hierom raden we streng af om bepaalde piercings te zetten die medisch gezien onverantwoord zijn. Voorbeelden hiervan zijn horizontale tongpiercings (snake eyes), surface piercings op de tong en wang piercings (cheeks). Deze piercings kunnen voor permanente schade zorgen aan de klant zijn/haar lichaam.
Risico's en werkwijze:
Breng geen piercing bij klanten aan:
- op plaatsen waar het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling is ondergaan;
- op een plek die minder dan drie maanden geleden is gepiercet of wanneer de piercing er korter dan 3 maanden uit is;
- op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;
- als de klant onder invloed is van alcohol of drugs;
- als de klant zwanger is.
Daarnaast wordt het afgeraden om een piercing te laten zetten als de klant last heeft van een van de volgende aandoeningen:
- diabetes
- hemofilie
- chronische huidziekte
- allergie voor piercing(materialen)
- immuunstoornis
- hart- en vaatafwijkingen.
- sarcoïdose.
Omdat er tijdens het piercen een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B, C en HIV. Zorg daarom dat je altijd hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat de piercing gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat:
- je de huid voor het aftekenen van de piercing schoonmaakt met een middel met RVG nummer. Teken de piercing af met een gentiaan violet oplossing op een cocktailprikkertje of een ander afteken middel voor eenmalig gebruik. Desinfecteer de huid waar je het piercingsieraad in gaat plaatsen daarna nog een keer met een RVG gecertificeerd huid desinfecterend middel (dit wordt ook wel een second prep genoemd. De eerste prep dient om de huid schoon te maken en make up, vuil en dode huidcellen te verwijderen waar micro organismen onder kunnen zitten en die het desinfecteren kunnen belemmeren. Zo wordt de schone huid gemarkeerd en wordt het effectiever gedesinfecteerd. Een markeringsmiddel mag nooit op meerdere mensen gebruikt worden;
- de naald en het sieraad steriel zijn verpakt en je ze niet met blote handen aanraakt (enkel de buitenkant van de steriele verpakking mag aangeraakt worden met gedesinfecteerde handen);
- je tijdens het zetten van de piercing (steriele) handschoenen draagt (verpakt per 2 stuks);
- je eventueel bloed/lichaamsvocht afneemt met een steriel per stuk verpakt gaasje.
Tevens dien je je altijd te houden aan wettelijke leeftijdsgrenzen. Vanaf 12 jaar onder begeleiding van een ouder of wettelijk erkend voogd die dient als toestemmingsverlener. Vanaf 16 jaar kun je klanten piercen zonder toestemming (LET OP: zet intiempiercings zoals tepels en genitaliën pas als de klant minimaal 18 jaar is, ook al is het bij wet toegestaan, geen professionele piercer zal dit soort piercings plaatsen indien de klant jonger is dan 18 jaar!). Maak altijd gebruik van het toestemmingsformulier en vraag klanten bij twijfel altijd om een geldig legitimatiebewijs.
Nazorg (geef deze altijd mee aan je klant):
Was de piercing (met uitzondering van een tong-, lip- of mondpiercing) tijdens het genezen twee keer per dag en gebruik een isotone, steriele fysiologische zoutoplossing. Dep de piercing vervolgens droog met een velletje keukenpapier. Veeg geheel losgeweekte korstjes voorzichtig weg. Houd de piercing de rest van de dag zo droog mogelijk. Gebruik geen zeep op de piercing, dit kan de natuurlijke vetlaag van de huid verstoren, en dit kan sneller leiden tot infectie.
Let tijdens het genezingsproces op het volgende:
- Raak de piercing én de plek rondom de piercing niet aan. Bacteriën en virussen verspreiden zich gemakkelijk vanuit je handen. Draai dus ook niet aan het sieraad, het is een spiegelglad gepolijst, implanteerbaar titanium dat niet vast kan groeien.
- Slaap niet op de piercing, gebruik in het geval van oor piercings een nekkussen met een opening zodat je oor het kussen niet raakt. Druk op de piercing kan leiden tot bultjes of scheefgroei van de piercing.
- Je kunt niets doen om de wondgenezing te versnellen behalve gezond eten en veel water drinken. Een goed immuunsysteem draagt bij aan een voorspoedige genezing.
- Smeer geen zalf op de wond en druppel er geen ontsmettingsmiddelen op zoals Sterilon®of Betadine® (tenzij een arts anders aangeeft).
- Zorg dat er geen haarspray, gel, make-up, riemen, horloges, kettingen of andere producten in de buurt van de piercing komen.
- Draag geen pleisters over de piercing (alleen eventueel tijdelijk tijdens het sporten).
- Draag geen strakke of vuile kleding over de piercing.
- Vermijd (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden (minimaal de eerste 8 weken). Douchen kan wel. Stilstaand water bevat namelijk allerlei soorten bacteriën en chemicaliën die het genezingsproces verstoren en/of kunnen leiden tot infectie.
- Verwijder de piercing nooit zelf tijdens de genezingsperiode.
Let bij een orale piercing ook op het volgende:
- Vermijd zoenen en orale seks tijdens het genezingsproces, lichaamsvocht van iemand anders kan de piercing schade toe brengen en doen infecteren.
- Poets regelmatig de tanden, bij voorkeur met een tandpasta op basis van zoutoplossing, en gebruik zo nodig mondwater op basis van een chloorhexidine oplossing (nooit langer dan 4 weken).
Let bij een genitale piercing ook op het volgende:
- Drink voldoende water tijdens de genezing van een genitale piercing. Zo kun je eventuele afvalstoffen die ophopen rondom de piercing sneller uitplassen.
- Pas op met zeep bij de genitaliën daar deze de natuurlijke PH-waardes kunnen verstoren. Een isotone fysiologische zoutoplossing is milder en verdient de voorkeur.
- Bescherm genitale piercings tijdens seksueel contact altijd met een extra stevig condoom (bijv. een condoom voor anale seks) of een beflapje. Heb bij voorkeur geen seksueel contact tijdens het genezingsproces.
Genezingstijden (gemiddeld, verschilt per persoon):
Neus: 6 tot 9 maanden
Oor (kraakbeen): 6-9 maanden
Oorlel: 6-9 weken
Stretchen van het oor: 4-6 weken
Industrial (kraakbeen): 8-12 maanden
Wenkbrauw: 6-8 weken
Tong: 4-8 weken (wisselen van het initiële staafje kan na minimaal 7-10 dagen)
Lip: 7-9 weken
Tepel: 3-9 maanden
Intiem: tussen 6 weken en 9 maanden (afhankelijk van welke intiempiercing)
Surface: 8-12 maanden
Navel: 6-9 maanden